Client
King’s Cross Central Limited Partnership
Project Cost
Undisclosed
Status

Completed 2015

Info

In 2008 we won a design competition to remodel the Grade II listed Gasholder No. 8 as a new public space in the heart of King’s Cross. The proposal frames a central garden with a stunning mirror-polished stainless steel colonnade within the Victorian gasholder guideframe. The new structure provides a more intimate and contemporary counterpoint to the vast historic structure.
This fragile industrial icon was dismantled and removed from its site in King’s Cross and transported to Yorkshire where it underwent repairs, refurbishment and repainting. On completion it was carefully re-erected in a more prominent position adjacent to the Regent’s Canal.
In conjunction with Argent, Arup, Shepley and BAM Nuttall, we developed a detailed methodology for the dismantling, repair and re-erection of this incredible structure.
Within this imposing guideframe now sits the mirror-finished canopy which like a kaleidoscope, dramatically reflects the colours of adjacent planting, buildings, people and activity.
These two structures now coexist, with the old reclaiming its place on the north London skyline while the new provides a peaceful, intimate public park within the ever-changing urban context of King’s Cross.

Category
Conservation, Public